Altın veya altın türevli varlıklar birikimlerimizi enflasyona karşı koruyabilirler mi ?

ALTIN

• Altının kısıtlı üretilebilen kıymetli bir metal olduğu, dünyadaki merkez bankalarının matbaalarında bol bol para basabilmeleri nedeniyle para sisteminde enflasyon oluştukça altın değerinin de artması gerektiği ön görülür. Öyle ya altını matbaada basamazsınız ama parayı bol bol basarsınız

• Evet altın hiper enflasyon, savaş, iç savaş, ekonomik kriz zamanlarında paranın park edilebileceği iyi bir yatırım aracı olmuştur. Yastık altında saklanabilir, kolay taşınabilir, çürümez, bozulmaz, az yer kaplar. Altının değeri; Dünya çapında meydana gelecek olaylar ve savaşlarda ortaya çıkar. Yani Türkiye’de bir kriz patlak verse dahi dış piyasalarda altının değeri düşüyor olabilir

• Şu açıdan bakarsak altın fiyatlaması daha net görünür; Altın fiyatı, 2011 yılında 1.895$/Ons a ulaşmıştı, ama bugün 1780$/Ons seviyesindedir. Bir ABD vatandaşı olarak paranızı 2011 yılında altına yatırmış olsaydınız on yıl geçtiği halde paranızın % 6 sını kaybetmiş, 10 yıllık ABD enflasyonunu da eklemiş bir durumda hayatınızın pişmanlığını yaşıyor olacaktınız

• Altın kendi kendine faiz üreten bir şey değildir yani yıl başında 100 Gr altınınız varsa yıl sonunda da 100 Gr altınınız vardır halbuki yıl başında 100$ ınız varsa yıl sonunda faizden dolayı 102-103$  ınız olur.

• Bu nedenle uluslararası piyasalarda altına bolca spekülatif müdahaleler olur. Siz de kendi analizlerinizi yapıp altının USD fiyatında bir artış olabileceğini öngörüyorsanız alırsınız yoksa almazsınız. Altın fiyatını oluşturan etkenler genelde Dünya çapında siyasi riskler, savaşlar, kıtlık, kuraklık, doğal afetler başta olmak üzere USD endeksi parametresi, ABD Merkez Bankası FED in faiz arttırma/indirme ihtimali üzerine kurulu olan ABD enflasyon oranları, ABD işsizlik oranları gibi ihtimaller üzerine kurgulanan USD den kaçış veya USD ye dönüş alternatifleridir. Diğer bir deyiş ile altın fiyatlaması çoğunlukla spekülatiftir.

 

GRAM ALTIN

• Gram altının fiyatındaki ilk etkenin yurt dışı piyasalarda ons ile ölçümlenen altın fiyatı olduğunu belirttik, yani fiyat dış piyasalarda ons bazında artıp azalabilir. Ama ülkemiz için altın fiyatındaki asıl etmen USD/TL kurudur.

• Gram altın tamamen USD ye bağlı bir emtia dır. Türkiye’de altının neredeyse tamamı ithaldir, petrol gibidir. USD ne kadar artar veya azalırsa Türkiye’de gram altın fiyatı da o kadar artar veya düşer.

• Son bir şey de altının fiziksel veya hesabi olmasında. Yani siz bankanızda bir altın hesabı açarsanız TL veya dövizinizle alacağınız gram altın fiyatı HESABİ altın fiyatıdır. Bu fiyat Türkiye Cumhuriyeti Darphanesinde satılan külçe altının baz fiyatıdır. Bankanız size fiziksel olarak altın vermez, istediğiniz döviz veya TL ye çevirerek ödeme yapar.

• Kuyumcuya gidip gram altın almak isterseniz onun fiyatı farklıdır. Kuyumcudan alacağınız gram altın birileri tarafından kilolarca alınmış, işlenerek gram haline getirilmiş, riske girilmiş, saflığı tescillenmiş, işçilik ve emek harcanmış, bir markaya tabi tutulmuş, ambalajlanmış ve sertifikalanmıştır.

• Gram altın; genel kabul edildiğinin aksine düşünüldüğü gibi enflasyona karşı TAM OLARAK koruyan bir ürün değildir.

• Sizin elinizdeki gram altının, Ata, Tam, Çeyrek veya bileziğin artmasının temel nedeni altının kendisinin artması değil USD kurunun artmasıdır !!!

• Tarihte TL her zaman maalesef diğer para birimlerine karşı hep değer kaybediyor durumda olduğundan altın da hep kazandırdığı düşünülmüştür. Ons altın belirli döngülerle 1500-1700 USD lere iner bazen 2000 USD lere çıkar. Eğer altın hesaplarından anlamıyorsanız altın almayın döviz alın paranız daha çok güvencede olur. İlla altın alacaksanız ons altın fiyatlarını ve grafiklerini inceleyin. Örneğin altını 2000$/Ons gibi yüksek bir rakamdan alırsanız muhtemelen bir yıl içinde hep düşme gösterecek ve paranız USD bazında zarar edecektir. O arada döviz kurları artarsa bu düşüşü bir yere kadar telafi edebileceksiniz ama yine de paranızın bir kısmı erimiş olacaktır.

 

ALTIN ALMAYA KARAR VERDİĞİM.  ALACAĞIM FİYAT DOĞRU MU,  YOKSA BİRKAÇ GÜN BEKLEMELİ MİYİM ?

• Bazen iç piyasada kısa süreli altına aşırı talep oluyor Türk insanı alıp yastık altın attığı için fiyat normalde olması gerekenin üstüne çıkıyor. Böyle bir durumda üç beş gün aşırı talebin azalmasını beklemekte yarar var yoksa olması gereken değerden daha yukarıya almış olabilirsiniz. Büyük alım yapacaksanız bu hesap size birkaç puan avantaj sağlayabilir. Bu hesabı şu şekilde yapıyoruz;

13 Ocak 2022 Investing değerlerini örnek olarak baz alalım;

1 Ons Altın 1.822 $
1 Ons = 31,1 Gram
1822/31,1 = 58,58 $
Yani 1 Gram Altın 58,58$ dır
USD Kuru = 13,55 TL
1 Gram Altın 58,58*13,55 = 794 TL olmalıdır.

Piyasalarda altın fiyatı şu anda bu düzeyde yani fiyat doğru. Şu için bu fiyat doğru, ama bazen 794 TL olması gereken altının fiyatını örneğin 810 TL olarak görebilirsiniz de. Eğer öyle ise o gün iç piyasada aşırı bir talep olmuş birkaç güne düzelecek demektir. Paranız dövizde ise altına çevirmek için acele etmeyin birkaç gün bekleyip bu hesabı yeniden yapın. 

• Bunun yanında altını bankanızdan değil kuyumcudan fiziksel olarak alırsanız zaten 794 TL ye değil 820-830 TL arasında bir bedele alacaksınız (yukarıda izah ettiğimiz durumdan dolayı).

The post Altın Yatırımı Hakkında Bilinmeyenler appeared first on Dönüşüm Yönetimi Merkezi – Yönetim Danışmanlığı.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com